Setare Initiala Router/Acces Point Mikrotik prin Winbox

Mai jos gasiti un mic tutorial pentru configurare echiapmentele Mikrotik, Routere/Acces Point-uri

Pasul 1:

Pentru accesarea echipamentele Mikrotik, Routere/Acces Point-uri o sa aveti nevoie de aplicatia "Winbox" de la Mikrotik sau puteti sa le accesati prin browser.(Recomandarea noastra este prin aplicatia "Winbox")

Aplicatia "Winbox" o puteti gasi pe site-ul www.mikrotik.com/download 

Pentru a accesa un Router/AP trebuie sa va conectati la acesta cu un cablu de retea RJ45.

Dupa ce ati deschis aplicatia "Winbox" in partea de jos sa va apara doua taburi: "Managed, Neighbors", faceti click pe tabul "Neighbors" si acolo o sa va apara echipamentul dvs, in cazul in care nu este afisat faceti click pe "Refresh".

Pentru a va conecta la router/ap acest lucru se poate face in doua moduri: prin adresa MAC a Router-ului/AP-ului sau prin IP-ul acestuia.

Dupa ce ati selectat metoda de acces faceti click pe butonul: "Connect"

Pasul 2:

Dupa ce v-ati conectat in Router/Acces Point o sa va apara o fereastra cu Configuratia Default. Recomandarea noastra este sa dați click pe "Remove Configuration". Router-ul o sa stearga configuratia default si o sa aveti posibilitatea sa-l configurati dupa bunul plac. In cazul in care ati ales "Remove Configuration" vi se va solicita sa va relogati din nou in Router/Acces Point. O sa puteti accesa Router-ul/Acces Point-ul prin adresa MAC a acestuia.

Pasul 3:

Dupa ce ati accesat router-ul/acces point-ul va trebui sa urmati urmatorii pasi pentru configurarea acestuia:

  • Din meniul din stanga selectam "IP> Addresses" pentru a deschide ferestra cu Lista Adreselor IP.
  • Facem Click pe semnul (+) si introduceti adresa WAN sau un IP care nu este alocat in RETEA pentru un router secundar sau clasa de IP de care avem nevoie.
  • Dupa accea facem click pe “Apply”, apoi click pe  “OK”. La fel se procedeaza si in alocarea unei addrese IP pe celelalte porturi sau pentru interfetele "Brigde" (Vedeti Inaginea de mai Jos). 

Pasul 4:

Din meniul din stanga selectam "Bridge"

Facem Click pe semnul plus (+), introducem numele brigde-ului, apoi “Apply” si “OK”.

Apoi selectam tabul “Ports”, facem click pe semnul plus(+) si adaugam interfetele pe care dorim sa le adaugam in bridge.

Pasul 5:

Mai departe adaugam gateway-ul pentru IP-ul alocat de ISP.

  • Din meniul din stanga selectam: "IP> Routes". 
  • Facem Click pe Semnul Plus (+) pentru a adauga o ruta static.
  • In campul “Gateway” introducem adresa gateway a furmizor-ului de internet sau al router-ului central. Ex: 192.168.1.1
  • Dupa care facem click pe “Apply” apoi pe “OK”.

Pasul 6:

Dupa accea mergem in meniul din stanga la "IP > DNS" pentru a configura DNS-urile oferite de provider.

  • Adaugam in campul "Servers" DNS-urile oferite de Provider sau puteti folosi DNS-urile Publice Ex: 8.8.8.8; 8.8.4.4, 1.1.1.1
  • Dupa accea facem Click pe “Apply” si apoi pe “OK”.

Pasul 7:

In pasul acesta adaugam “masquerade” pentru a avea acces la internet

In meniul din stanga selectam: “IP > Firewall”, mai departe selectam tabul “NAT”.

Aici facem Click pe semnul plus (+) si o sa se deschida o noua fereastra, In aceasta fereastra selectam tabul “General”, mai departe selectam “Chain: SRCNAT”, “Out interface: ether 1(sau PPPoE, in cazul in care conexiunea la internet se realizeaza prin PPPoE)”  dupa accea selectam Tabul “Action” facem click pe :Action:" si alegem “masquerade”. 

Facem Click pe “Apply” si dupa accea pe “OK”

Pasul 8:

In acest pas o sa cream un "DHCP Server" pentru a aloca IP-ri in retea.

Din meniul din stanga selectam “IP > DHCP Server” apoi facem click pe “DHCP SETUP” si urmam instructiunile pe care vi le afiseaza setup-ul.

"DHCP Server-ul" se poate creea pe orice interfata. Recomandarea noastra este sa-l creati pe interfata „Bridge” a router-ului/AP-ului. In cazul in care aveti doar un singur port se poate creea pe interfata respectiva.

Configurarea Wireless-ului

Pentru a putea configura partea de wireless din Routerele Mikrotik urmarim urmatorii pasi:

Pasul 1:

Selectam din meniul din stanga "Wireless”. O sa se deschida o fereastra noua, selectam tabul "Interfaces", selectam "wlan1", dublu click pentru a-l deschide intr-o alta fereastra. Selectam tabul "Wireless" din fereastra care s-a deschis si urmam instructiunile din inaginea de mai jos pentru crearea accesului la reteaua wireless.

Pasul 2:

Pentru a crea o parola pentru reteaua wireless selectam “Wireless > Security”. din fereastra care s-a deschis cand am selectat din meniul din stanga "Wireless"

Facem Click pe semnul plus (+) sau dublu click pe profilul deja creat si alegem modul “Dynamic keys”, dupa accea mai jos gasim "Authentication Types" selectam "WPA2 PSK", mai jos selectam "aes ccm" pentru "Unicast Ciphers" si "Group Ciphers" si adaugam parola dorita in casuta: "WPA2 Pre-Shared Key" apoi selectam "Apply" dupa accea "OK"

Comments (0)

No comments at this moment
Product added to wishlist
Product added to compare.